Houten badkamermeubelsMaak gebruik van hoogwaardige accenten

Geberit ONE opzetwastafel, wastafelonderkast in eiken

Hout is een betrouwbaar bouwmateriaal, gebruikt in verschillende toepassingen zoals gebouwen, scheepsbouw en ramen. Het is normaal dat hout in aanraking komt met water. Het is eigenlijk vreemd dat hout lange tijd niet populair was in badkamers, vaak vanwege de angst voor schimmelvorming.

In de keuken is hout inmiddels algemeen aanvaard. En ook in de badkamer vindt langzaam een verschuiving plaats. Echt hout wordt steeds vaker gebruikt voor vloeren, wandpanelen en badkamermeubels, waarbij het een essentiële rol kan spelen.

Er wordt bij de wastafelcombinatie steeds meer massief hout gebruikt. Er zijn houten wastafels, onderkasten en baden beschikbaar. Ook de combinatie van houten wastafelonderkast met keramische wastafel is erg populair.

Welke houtsoorten zijn geschikt voor de badkamer?

Wastafel met spiegelkast en badkamermeubels van de badkamerserie Geberit iCon

Er zijn diverse houtsoorten die geschikt kunnen zijn voor gebruik in de badkamer, maar het is van belang om ervoor te zorgen dat de oppervlakken van het hout goed zijn afgedicht om vochtinfiltratie te voorkomen. Het raadzaam om advies in te winnen bij een gespecialiseerde winkel voordat u een aankoop doet.

  • Eik: Eik is een robuust hout met waterafstotende eigenschappen. Het staat ook bekend om zijn duurzaamheid en kan goed tegen vocht als het correct is afgedicht.
  • Lariks: Dankzij zijn natuurlijke harscomponenten is larikshout bijzonder bestand tegen vocht en rot, waardoor het een ideale keuze is voor badkamermeubels.
  • Robinia: De hoge dichtheid en hardheid van robinia zorgen ervoor dat het hout praktisch onverwoestbaar is in vochtige omgevingen zoals de badkamer.
  • Douglas: Een hoge sterkte en het aantrekkelijke nerfpatroon maken douglas tot een robuuste en esthetisch aantrekkelijke keuze voor meubels in vochtige omgevingen.
  • Ceder: Cederhout is vanwege zijn natuurlijke oliën en harsen bestand tegen vocht. Bovendien ruikt het aangenaam en werkt het als natuurlijk insectenwerend middel.
  • Acacia: Acaciahout is robuust en bestand tegen vocht. Zijn mooie nerf zorgt voor aantrekkelijke meubels in de badkamer.
  • Bamboe: Botanisch gezien is bamboe geen hout, maar een grassoort, toch is het vanwege zijn vochtbestendigheid een goede keuze. Het is ook hard en duurzaam. Als snelgroeiende grondstof is het ook vanuit ecologisch oogpunt aanvaardbaar.
  • Multiplex: Veel badkamermeubels zijn niet gemaakt van massief hout, maar van multiplex met een melamine oppervlak - dus badkamermeubels met een houtlook. Omdat multiplex bestaat uit dunne gelijmde houtlagen, vervormt het minder bij vochtigheid. Bovendien is het dankzij de gelaagde structuur bijzonder stabiel.

Waarom zijn badkamermeubels van hout zo populair?

Hout is een populair materiaal in de badkamer omdat het 'leeft'. Dat betekent: hout kan vocht opnemen en weer afgeven, wat zorgt voor een goed en gezond binnenklimaat.

Minder bekend, maar net zo belangrijk: Door het hoge zuurgehalte hebben bepaalde houtsoorten een antibacteriële werking. Dit is vooral waardevol in de badkamer, waar hygiëne belangrijk is

Tips: wat u moet overwegen bij badkamermeubels van hout

Geberit ONE wastafel met onderkast

Hout in de badkamer is prima, maar wees voorzichtig - er zijn enkele zaken om te overwegen bij het kiezen van houten materialen voor badmeubels. Dit komt doordat er tijdens het douchen of baden veel vocht in de badkamer vrijkomt.

Geschikt hout voor direct contact met water

Er zijn gelukkig veel houtsoorten beschikbaar, maar bij sommige moet je voorzichtig zijn, vooral als ze direct in contact komen met water.

  • Dennenhout: Dit hout heeft de neiging om bij langdurige blootstelling aan vocht blauwschimmel te ontwikkelen.
  • Notenhout: Het hout kan verkleuren door het opnemen van water.
  • Esdoorn: Hoewel het hout zeer hard is, heeft het de neiging vlekken te krijgen bij het gebruik van reinigingsmiddelen.
  • Rode houtsoorten (zoals Merbau of Jatoba): Deze houtsoorten krijgen snel ongewenste verkleuringen bij blootstelling aan vocht.
Geberit ONE wastafelonderkast met twee laden

Massief houten badkamermeubels correct behandelen en onderhouden

Wanneer u het juiste hout hebt gekozen voor uw badkamermeubels, vloer of wandpanelen, komt de vraag naar voren over hoe u ze moet onderhouden. Hier zijn enkele handige tips:

  • Veeg waterdruppels in de badkamer bij voorkeur direct weg, zodat het niet in het hout kunnen trekken.
  • Agressieve reinigingsmiddelen mogen niet op massief hout terechtkomen.
  • Als u geolied hout gebruikt, breng dan regelmatig onderhoudsolie aan. Zo kan het hout niet uitzetten, blijft het afgedicht en is het bestand tegen vuil.
  • Goede ventilatie is van essentieel belang.
  • U kunt houten oppervlakken meestal afnemen met een vochtige doek - meer is niet nodig.

Als u deze richtlijnen volgt, is het in de badkamer prima mogelijk om geen gebruik te maken van chemische houtbeschermingsmiddelen tegen schimmels en insecten.

Als u de voorkeur geeft aan een eenvoudigere behandeling en onderhoud, zijn meubels van multiplex ook zeer geschikt, bijvoorbeeld met een melamine-oppervlak in houtlook. Ze zijn minder vatbaar voor water en gemakkelijk schoon te maken.

Badkamer Renova Plan met twee wastafels met onderkasten en een lzijkast in noten hickory

Goede ventilatie is belangrijk

Ventilatie betekent dat er een luchtruimte tussen de houten bekleding en de werkelijke muur wordt gelaten. Deze luchtruimte maakt natuurlijke ventilatie mogelijk en helpt bij het reguleren van vocht. De ruimte tussen de muur en het hout wordt de ventilatiespleet genoemd.

De ventilatie heeft de volgende voordelen:

  • Vochtregulatie: Door de ventilatiespleet circuleert lucht tussen de muur en de houten bekleding, waardoor vocht automatisch wordt verminderd. Dit is vooral belangrijk in badkamers vanwege de hoge luchtvochtigheid.
  • Voorkoming van schimmel: Dankzij de ventilatie verdampt het vocht dat zich achter de bekleding kan ophopen. Dit vermindert het risico op schimmelvorming.
  • Warmte-isolatie: De ventilatiespleet heeft ook een isolerend effect, waardoor de thermische prestaties verbeteren.
  • Verlenging van de levensduur: De ventilatiespleet beschermt de bekleding tegen direct contact met de muur. Dit kan de levensduur van het hout verlengen, vooral omdat het beter beschermd is tegen mogelijke schadelijke invloeden.

Gaat een uw badkamer verbouwen? Dit zijn de meest gestelde vragen.

NieuwsbriefNu registreren

Blijf op de hoogte


Onze nieuwsbrief biedt fascinerende inzichten en handige tips over hoe uw badkamer uw leven gemakkelijker kan maken.

Badkamerproducten met een functioneel design

Ontdek vergelijkbare berichten